Gastrocyklistika

Gastrocyklistika je poměrně mladým sportovním odvětvím. Vychází, jak již název napovídá,  z cyklistiky jako takové. Nejblíže je gastrocyklistice z ostatních odvětví cyklistiky snad triatlon. Podobně jako v triatlonu musí gastrocyklista umět nejen pořádně šlapat na kole, Gastrocyklista jede na kole ale ovládat i další discipliny. Organickými součástmi gastrocyklistiky jsou topografická orientace, vyhledávání vhodných restaurací a hlavně výběr a konzumace kvalitních pokrmů a nápojů.Skupinka gastrocyklistů se občerstvuje
Oproti již zmíněnému triatlonu je gastrocyklistika podstatně náročnější disciplinou v tom, že jednotlivé součásti nenásledují v jednoznačně definovaném pořadí, opakují se, vlastní jízda na kole probíhá často v neznámém terénu (někdy zcela nesjízdném), restaurace mají často zcela neočekávaně zavřeno a s přibývajícími kilometry se musí gastrocyklista vyrovnávat nejen s nástrahami trati, ale také se zvyšující se hladinou tělu nepřátelských látek.Gastrocyklisté provádějící detoxikaci tancem
Přes výše uvedenou náročnost si gastrocyklistika získává stále širší okruh nadšených vyznavačů. Proto se členové CYKLUSu rozhodli vstoupit i na Internet a postupně na své stránce vytvořit hlavní opěrný bod pro všechny začínající i pokročilé gastrocyklisty, kteří zde časem najdou všechny potřebné informace jako třeba:
- vyzkoušené trasy a jejich nástrahy (zavírací dny apod.)
- hodnocení restauračních a ubytovacích zařízení
- technické minimum gastrocyklisty (co a na co je rezerva, vhodné placaté láhve atd.)
- kapitoly z parapsychologie (aneb proč nechválit cestu a počasí)

Že se gastrocyklistika stává opravdu světovým fenoménem dokazuje též existence gastrocyklistických klubů i na jiných kontinentech. Jako malou ukázku zde uvádíme záběry ze života gastrocyklistického klubu Harpeth Bicycle Club, který působí ve středním Tennessee (USA).Američtí gastrocyklisté s mapou

Samozřejmě se americké pojetí gastrocyklistiky poněkud odlišuje od našeho, středně evropského. Někdy jsou tyto rozdíly dost zásadní - třeba v kvalitě a druhu konzumovaných nápojů. Ale to je naprosto v pořádku a v souladu se zásadou "jiný kraj, jiný mrav".Američtí gastrocyklisté pijící Colu

 

 

 

Nahoru        Na úvodní stranu