Gastrocyklistika je poměrně mladým sportovním odvětvím.
Vychází, jak již název napovídá, z cyklistiky jako takové.
Nejblíže je gastrocyklistice z ostatních odvětví cyklistiky snad triatlon. Podobně jako v triatlonu musí gastrocyklista umět
nejen pořádně šlapat na kole, ale ovládat i další discipliny. Organickými
součástmi gastrocyklistiky jsou topografická orientace, vyhledávání vhodných
restaurací a hlavně výběr a konzumace kvalitních pokrmů a nápojů.
Oproti již zmíněnému triatlonu je gastrocyklistika podstatně náročnější
disciplinou v tom, že jednotlivé součásti nenásledují v jednoznačně
definovaném pořadí, opakují se, vlastní jízda na kole probíhá často
v neznámém terénu (někdy zcela nesjízdném), restaurace mají často
zcela neočekávaně zavřeno a s přibývajícími kilometry se musí
gastrocyklista vyrovnávat nejen s nástrahami trati, ale také se zvyšující se
hladinou tělu nepřátelských látek.
Přes výše uvedenou náročnost si gastrocyklistika získává stále širší
okruh nadšených vyznavačů. Proto se členové CYKLUSu rozhodli vstoupit i na
Internet a postupně na své stránce vytvořit hlavní opěrný bod pro všechny
začínající i pokročilé gastrocyklisty, kteří zde časem najdou všechny
potřebné informace jako třeba:
- vyzkoušené trasy a jejich nástrahy (zavírací dny apod.)
- hodnocení restauračních a ubytovacích zařízení
- technické minimum gastrocyklisty (co a na co je rezerva, vhodné placaté láhve
atd.)
- kapitoly z parapsychologie (aneb proč nechválit cestu a počasí)
Že se gastrocyklistika stává opravdu světovým fenoménem dokazuje též existence gastrocyklistických klubů i na jiných kontinentech. Jako malou ukázku zde uvádíme záběry ze života gastrocyklistického klubu Harpeth Bicycle Club, který působí ve středním Tennessee (USA).
Samozřejmě se americké pojetí gastrocyklistiky poněkud odlišuje od našeho, středně evropského. Někdy jsou tyto rozdíly dost zásadní - třeba v kvalitě a druhu konzumovaných nápojů. Ale to je naprosto v pořádku a v souladu se zásadou "jiný kraj, jiný mrav".